Еко школа

Meђународни програм Еко -школе

ОШ „Олга Милошевић“ се почетком школске 2018/2019. године пријавила за учешће у програму Еко- школе. Међународни програм Еко школе је систем награђивања предшколских и школских установа на локалном, државном и међународном нивоу. Школа која испуни постављене критеријуме и која бригу о заштити животне средине поставе као трајну вредност и начин живљења , добија повељу о статусу Међународне еко школе. На том путу нас чека пуно занимљивих и интересантних тема и догађаја.

Светски дан здраве исхране 16.октобар

Као прва у низу у нашој школи је обележен Светски дан здраве исхране. Придружили смо се обележавању овог значајног датума, организујући вршњачку едукацију ученика Средње школе „Жикица Дамњановић“ , изложбе ученичких радова, поставку здраве хране. Ученици су са учитељима посетили и зелену пијацу у нашем граду . Сви заједно смо уживали у здравој ужини. Основни циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране, која је, може се слободно рећи, најбитнији фактор за здравље ученика.

ИЗЛЕТ ЕКО ШКОЛЕ

Дана 4.новембра 2018. године ученици школе „Олга Милошевић“ били су гости Планинарског друштва „Јасеница“ у традиционалној акцији -Стаза здравља. Стаза је дуга 12,5 километара од језера Кудреч , поред Кудреча 2, до највише тачке Сврачковца у Паланци па натраг до језера. Стаза је прилагођена реакреативцима и љубитељима природе. Велику захвалност дугујемо члановима клуба на пријатној атмосфери и неизмерној срдачности којом су наши ученици дочекани.
Поред шетње и упознавања околине нашег града, ученици су имали прилике да се упознају и кроз разговоре са наставницима са којима су учествовали у шетњи, обнове и науче значај очувања природе и животне околине, уоче и то колико не бринемо о природи која нас окружује. Дали су своје предлоге и идеје како да код становника нашег града пробудимо свест о значају правилног одлагања отпада и очувању оног што нам је природа дала. Све то биће тема даљих еколошких корака наше школе.

 

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА СМАЊЕЊА ОТПАДА

Недеља смањења отпада је иницијатива којом се од 2009.године сваке последње недеље у новембру широм Европе организују акције са циљем јачања свести о значају неопходности одрживог третирања отпада, односно промене понашања грађана у правцу смањења отпада у животној средини, његове рециклаже и поновног враћања у производњу као ресурса.
Ученици наше школе допринелу су овој акцији. Поред већ постојећих кутија за одлагање лименки и чепова направљене су и постављене кутије за примарну селекцију отпада, жуте за пластику и плаве за папир, са циљем јачања свести вршњака о селекцији отпада. На часовима одељенских старешина и Грађанског васпитања сакупњене су идеје за израду „ Олгиног еко кодекса“.
У одељењу 52 спроведена је радионица „Just say NO to plastic bags-Реци НЕ пластичним кесама “ где су ученици уз помоћ наставника Марије М.Марковић, Тијане Парлић и Драгане Пајић од својих старих мајица правили цегер,стављајући акценат на смањење употребе пластичних кеса и значају рециклаже.

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПЛАНИНА

Међународни дан планина, 11. децембар је прилика да се сви сете значаја и утицаја планине на живот.
Планине обезбеђују већину пијаће воде, у њима је живи највећи број биљака и животиња и дом су за једног од десет људи.
Ипак, сваког дана, уништавањем животне средине, уз последице климатских промена, експлоатацијом руда, оружаним сукобима, крчењем све већег броја шума , због сиромаштва и глади, угрожава се ова изузетна мрежа живота.
У нашој школи овај дан је обележен у оквиру програма ЕКО ШКОЛЕ #EcoSchools
.
Ученици 8.разреда са наставницом географије Данијелом Радојичић спремили су презентације и израдили паное на тему националних паркова Србије. Вршњачком едукацијом упознали су своје млађе другаре са значајем очувања планина, њиховог биљног и животињског света.
Наши гости, чланови Планинарског клуба Јасеница, представили су своје виђење планинa, говорили су о значају планинарења и зашто је добро планинарити. Ученици су имали прилику да се упознају са планинарском опремом и да испробају њихово коришћење. Хвала на прихваћеном позиву и посети нашој школи. Дивно дружење и једно искуство више.

Спровођење корака програма Еко школе

У подручној школи у Придворицама 25. децембра 2018. године реализована је креативна радионица „Еко школа“ са циљем развијања свести и стицања навика за очување животне средине.
Радионицу су водиле учитељице Слађана Ристић и Александра Миловановић.
Радионица је савремени облик групног рада са ограниченим циљевима. Пружа могућност замишљања, маштања, креирања и играња. Такође је вид грађења односа између учесника, у овом случају родитеља -ученика – школе.
Активност је била усмерена на поновну употребу пластичне амбалаже.
У матичној школи је подржана идеја да новогодишњи амбијент буде оплемењен украсима и предметима од већ коришћених и поновно употребљених материјала.
Кад се „мале“ и „велике“ руке сложе, резултат не може да изостане.

 

 

ПРОЈЕКТНИ ДАН ЕКО ШКОЛЕ

Светски дан заштите животне средине 5.јун 2019. обележен је у школи Олга Милошевић као пројектни дан Еко школе. Сви ученици су учествовали у активностима које су за циљ имале развијање свести о чувању и заштити природе. Ученици су добили беџ са „Олгиним“ еколошким знаком. У сарадњи са Канцеларијом за младе ученици су имали свој штанд у граду у коме су изложили своје радове и скренули јавности пажњу на гореће проблеме данашњице и превелику употребу пластике. У холу школе били су изложене радови . За све ученике организован је едукативно забаван програм где су кроз глуму и песму од својих другова учили о значају свега што нас окружује. Подручне школе су се придружиле активностима. Циљ активности је да ученицима пренесемо поруку, коју је и носио слоган пројектног дана: „ЧУВАЈУЋИ ПЛАНЕТУ, ЧУВАМО НАС САМЕ!“ Надамо се да смо у томе успели!