Еко школа 2019-2020

Караван за климу- Освајање обновљивих извора енергије

Средња школа „Жикица Дамњановић“ у сарадњи са ОШ „Олга Милошевић“ ,установом Културни центар и Скупштином општине Смедеревска Паланка је домаћин изложбе под називом „Караван за климу- Освајање обновљивих извора енергије“ у периоду од 15. до 25. новембра.
Изложбу су покренуле компаније „СУЕЗ“ и Француски институт у Србији. А имплементацију врше Еко школе и амбасадори одрживог развоја.
Сви експонати су изложени у фоајеу Културног центра.

Трагањем за обновљивим изворима енергије, путујући пројекат Француског института у Србији „Караван за климу“ зауставио се Смедеревској Паланци. Ученици 5.и 6.разреда наше школе посетили су изложбу првог дана.

Школа „ Олга Милошевић“ и овим путем се захваљује на позиву за сарадњу школи „Жикица Дамњановић“ и позива
житеље наше општине да се путем изложбе „Обновљиви извори енергије “ упознају са разним изворима енергија, њиховим манама и врлинама.

Видео са отварања

 

 

 

 

 

СТАТУС ЕКО ШКОЛЕ И ЗЕЛЕНА ЗАСТАВА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ ОЛГА МИЛОШЕВИЋ

Након једногодишњег реализовања међународног програма Еко школе, наша установа стекла је СТАТУС ЕКО ШКОЛЕ. Додела међународног признања и зелене заставе одржана је у Културном центру на Златибору, након годишњег састанка еколошких координатора чија је тема била “ Принципи циркуларне економије у служби заштите животне средине“. Признање у име наше школе примила је школски еколошки кординатор Драгана Пајић.
Статус Еко школе има за циљ потврду да смо бригу за животну средину поставили као трајну вредност и начин живљења. Обнова статуса је на сваке две године. Основна школа „Олга Милошевић“ радиће на подизању еколошке свести ученика како би постали главна покретачка снага промена одрживог друштва, и то превасходно кроз забаву и активно учење.

 

ПРСТ НА ЧЕЛО-БИРАЈ ЈЕЛО!

Основна школа „Олга Милошевић“ и њени ученици су се у оквиру међународног програма Еко школе придружили обележавању Дана здраве хране 16.октобра 2019. године.
Основни циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране, која је, може се слободно рећи, најбитнији фактор за здравље ученика.
Ученицима 5. разреда и за ученике из продуженог боравка одржано је предавање о важности правилне исхране. Ученици су питањима и решавањем питања активно учествовали у предавању. У холу школе припремљена је изложба ученичких радова, као и поставка здраве хране.
Ученици су са учитељима посетили зелену пијацу у нашем граду. На часовима редовне наставе реализоване су активности о здравим и нездравим навикама у исхрани. Сви заједно смо уживали у здравој ужини. Порука месеца октобра – ПРСТ НА ЧЕЛО БИРАЈ ЈЕЛО!
#EcoSchoolsSerbia#AsTheConsumerBeTheChange#CAFoundation