Медена прича

Линк ка званичном сајту пројекта: http://honeystory.splet.arnes.si

У овом пројекту учествује пет школа: ОШ ,,Шентјернеј“ из Словеније, ОШ „Свети Сава“ из Фоче, ОШ „ Благе Задре“ из Вуковара, ОШ „ Олга Милошевић“ из Смед. Паланке и Základní škola a Gymnázium Vodňany.

Низом активности које су реализоване у оквиру пројекта „Медена прича“ ученици су проширили своја знања о важности пчела као опрашивача и колико су пчеле важне за нашу планету. Све активности реализоване су са ученицима од трећег до седмог разреда, а у сарадњи са ученицима, наставницима, пчеларима и стручњацима који се на различите начине баве пчелама, медом и производима од меда.
Ученици су првим активностима стекли знања о настанку пчела, припадности пчела, саству пчелиње заједнице, развоју матице, радилице и трута, поделу рада код пчела радилике и користима од пчела. Поједине активности су реализоване у учионици, али и у пчелињацима.
Када су ученици стекли довољно знања о пчелама, њиховом животу и значају за човека реализоване су активности које су ученици сазнали о супстанцама које се налазе у меду, као што су о другим пчелињим производима: прополис, полен, восак и пчелињи отров. Ученици су информисани о начинима фалсификовања меда, али ја о начину како да тај мед препознају изводећи огледе.
Све ове активности водиле су новим активностима као што су ликовне радионице, припремање и украшавање колача, учење пословица и песама о пчелама.
Ученици су имали прилику да упознају значај пчелињег отрова и његовог коришћења у медицинске сврхе. Упознали су и користили АПИ – КОМОРУ која се користи за лечење реуматских болести, болести дисајних органа, инхалације, а све коришћењем пчелињег отрова.
Веома драгоцена искуства су посете компанијама које се баве производњом, откупом и прерадом меда и осталих пчелињих производа, једна од њих је „Медино“. Уверили смо се да су све лабораторије савремено опремљене и да је одлична контрола квалитета меда. Строгим мерама контроле квалитета бирају најбољи мед који не потиче из загађених предела Србије.
Поред стеченог знања можда је још значајнији резултат што су ученици развили еколошку свест о важности пчела и поштовања културе и традиције.